Założenie Parowej Fabryki Biszkoptów, Pierników i Cukrów w Jarosławiu.
Stanisław Gurgul – krakowski kupiec – zamierzał wydzierżawić dużą fabrykę ciast i cukrów w Győr na Węgrzech jednak po namowie hrabiego Badeniego zdecydował się na zakup nieczynnej od 1887 fabryki pierników Czyńskiego w Jarosławiu. Z powodzeniem rozpoczął produkcję słodyczy, z czego największym uznaniem cieszyły się biszkopty. Produkowane przez niego biszkopty znane były i cenione w całej Europie.
Opinia Komisji Przemysłowej Krakowskiego Towarzystwa Lekarskiego
Ze względu na swoją lekkostrawność oraz walory smakowy biszkopty dr. Gurgula polecane były przez Komisję dzieciom a także rekonwalescentom. Fabryka otrzymała również zaszczytny tytuł „cesarskiego i królewskiego dostawcy dworu”
W tych latach Fabryka kilkukrotnie przechodziła modernizację – unowocześniała linie produkcyjne, przebudowywane były budynki – dzięki temu powiększała swoją działalność i zdobywała kolejne rynki zbytu. W okresie wojennym dalej produkowała swoje wyroby dając zatrudnienie przeszło 20 osobom.
W 1952 roku nastąpiła nacjonalizacja Fabryki – przejęta została przez Jarosławskie Zakłady Cukiernicze Przemysłu Terenowego. Następnie w 1971 r. stała się częścią Fabryki Przemysłu Cukierniczego „San” w Jarosławiu. W dalszym ciągu produkowane były biszkopty oparte o tradycje Fabryki dr. St. Gurgula.
W 1993 r wskutek przemian ustrojowych w Polsce Fabryka powróciła do spadkobierców dr. Stanisława Gurgula. Od 2007 r. po dzisiejszy dzień Fabryka działa pod nazwą „ Fabryka Ciast i Cukrów dr. St. Gurgula Sp. z o.o. w Jarosławiu” a jej Prezesem jest prawnuczka założyciela – Pani Aneta Gurgul.



